Ekonomi

Ev Alanlardan Yeşil Bina Sertifikası İstenmeli

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Lideri Hakan Şişik, tüketicilerin ev alırken yeşil bina sertifikası olarak bilinen YeS-Tr belgesini inşaat firmasından talep etmeleri gerektiğini belirtti.

Şişik, yaptığı yazılı açıklamada, kentsel dönüşümde binaların nasıl yapılması gerektiğinin yeterince ele alınmadığını belirtti.

İklim krizi nedeniyle su tüketiminin azaltılması gerektiğini vurgulayan Şişik, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Binalarda siyah, gri ve mavi su ayrımları zorunlu olmalı ve planlarda yer almalı. Büyük sitelerde bu yapılmaya çalışılıyor ama müstakil binalarda da bu yapılmalı. Binalarımızı kendi kendine yetebilen bir yapıya dönüştürmeliyiz. yeteri kadar doğaya zarar vermeyen, minimum enerji harcayan, döktüğümüz her metreküp “beton” milli servettir. Ev alıcıları inşaat firmalarından mutfak markasını talep ediyor ancak siyah ve gri su ayrımını istemiyorlar. Maalesef ev alıcıları bu konuda bilinçsiz” dedi.

“Yeşil bina ev alıcısına, inşaat şirketine ve çevreye katkı sağlıyor”

Hakan Şişik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yurtdışından farklı olarak binanın enerji verimliliğini gösteren yeşil bina sertifikasına sahip olduğunu belirterek, ev alıcısının bu belgeyi inşaat firmasından talep etmesi gerektiğini vurguladı.

Yeşil binanın hem ev alıcısına, hem inşaat firmasına hem de çevreye katkı sağlayacağını belirten Şişik, “1 Kasım’da düzenleyeceğimiz fuar organizasyonumuzda bu yıl yeşil bina dönüşümüne dikkat çekeceğiz. ‘Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Yeşil Şehir İstanbul’ Altyapı ve altyapı çalışmaları Bakanlıkça yürütülen “‘YeS-Tr’ belgesinin yakın zamanda hazırlanarak devreye alınmasıyla birlikte AYİDER üyesi inşaat firmaları, inşaatı ‘YeS-Tr’ belgesiyle gerçekleştirecek. ‘Evet-Tr’ belgesi.” dedi.

Sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor

AYİDER Başkanı Şişik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün kurulmasının son derece doğru bir adım olduğunu belirterek, “Sadece İstanbul’da 1,5 milyon riskli binadan bahsediyoruz. Kentsel dönüşüm süreci de hızlanacak” dedi. Yönetim kuruluyla birlikte sektör son dönemde kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. “Yalnız kaldık. Mimar ve mühendis fazlası varken yetişmiş personel sıkıntısı var. Nitelikli personelin önemli bir kısmı deprem bölgesinde çalışıyor.” dedi.

samsathaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu