Kadooğlu: Deprem kaybımızı mart ayı ihracatıyla telafi ettik
Geçen yıl 11,5 milyar dolara yaklaşan Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında yüzde 31,1’lik payla lider olan Güneydoğu Anadolu bölgesindeki üreticilerin ihracatı, ilk yılın sonunda 775 milyon dolara ulaştı. üç ay.
Şubat ayında yaşanan depremin tarımsal gıda üreticilerine etkilerinin görüldüğü ilk çeyrekte bölümün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 azalarak 775 milyon dolar oldu.
Gaziantep’te ihracatta düşüşün yüzde 1,5 olduğu ilk çeyrekte, bu oran depremden etkilenen diğer illerden Kahramanmaraş’ta yüzde 12, Malatya’da ise yüzde 35 oldu. Geçen yıl Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında yüzde 31,1’lik paya ulaşan Güneydoğu Anadolu bölgesinin, ilk çeyrekte şubenin toplam ihracatındaki payı yüzde 26 olarak gerçekleşti.
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, depremin olduğu şubat ayında yüzde 44’e yaklaşan ihracat kaybını mart ayında 300 milyon dolara yaklaşan ihracatla telafi ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Güneydoğu Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünlerimiz, çeşitliliği ile farklı pazarlarda büyük ilgi görüyor.”
Kadooğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sonuçlarla şubemizin Güneydoğu Anadolu’nun toplam ihracatındaki payı Mart ayında yüzde 30’u geçerek birinci sıraya yükseldi. Mart ayındaki geri dönüş, müşteri portföyümüzü koruma yeteneğimiz açısından olumlu bir gösterge oldu. Güneydoğu Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünlerimiz kalitesi ve çeşitliliği ile farklı pazarlarda büyük ilgi görmektedir.
Bölgede zarar gören tarımsal altyapı eksikliklerinin giderilmesi ve bölgede istihdamın sürdürülmesinin temellerinin atılması halinde 2022 yılının sonuçlarına yılın geri kalanında ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi. Bölgenin ilk çeyrek makarna ihracatının 208 bin tona ulaştığını belirten Kadooğlu, buğday unu da dahil edildiğinde iki eser kümedeki toplam ihracatın 500 bin tona ulaştığını bildirdi. .
Celal Kadooğlu, “Makarna ihracatımızda Somali, Nijer ve Benin gibi Afrika ülkeleri, buğday unu ihracatımızda ise başta Irak ve Suriye olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. Üç ayın sonunda ihracatı 280 milyon dolar olan bu iki set eserin toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 35 civarında.
Fabrika çıkışı olarak 0,46 dolar seviyesinde olan buğday ununda kg başına ihracat birim fiyatlarımız makarnada 0,69 dolara ulaşıyor. Bu yıl irmik ihracat birim fiyatında yüzde 13,3 artış var, ihracat ölçümüz yüzde 10’a yakın düşüş gösterse de gelirlerimizde kısmi bir artış olmuş görünüyor.
Şeker fabrikalarında fiyatlara yüzde 10 zam var
Bölgede güçlü markaların faaliyet gösterdiği bölümlerin ortasında yer alan bisküvi ve kek alanında ihracatın ilk üç ay sonunda 100 milyon dolara ulaştığını belirten Kadooğlu, şunları kaydetti: Libya’nın yanı sıra Suudi Arabistan, Belçika ayrıca yer almaktadır.
Kakao ürünlerinde bu üç pazarın yanı sıra Suriye, Kanada ve ABD gibi ülkeler öne çıkıyor. Özellikle Irak; İhraç ettiğimiz şeker ve şekerli mamullerin fiyatlarında yüzde 10’luk bir artış var ve bu alandaki üreticilerimiz düşüşleri önlem bazında bu şekilde dengelemeye çalışıyor.”